Ljiljana (Lilo) Ljubišić je u stvarnom smislu reči savladala svoja ograničenja!!! Lilo je svetski šampion i petostruki osvajač zlatnih medalja na paraolimpijskim igrama i ima šta da nam kaže o tome.

Ovo je priča o pobedi nad nevoljama, o životnom putu ispunjenom ličnim izazovima, patnjama, hrabrošću i neverovatnim optimizmom i uspehom. Kada se to spoji sa izuzetnom željom za životom, onda njen živi primer ohrabruje i mlade i stare da se osvrnu na svoje živote i da prošire granice svojih ograničenja. Njena priče je priča o dostignućima, uspehu i ličnoj veličini.

Lilo je slepa sportistkinja koja je uspešno i vrlo ponosno predstavljala Kanadu u rukometnoj reprezentaciji i u atletici za slepe od 1984. Ali ono što je meteorski uzdiglo na vrhove međunarodnih lista za sportiste sa hedikepom su bili njeni rezultati u bacanju diska i koplja. Tokom svoje dve decenije duge i uspešne karijere osvojila je mnogo medalja i nastavlja da drži svetske rekorde. Najznačajniji među njima su 19 medalja na međunarodnim takmičenjima kao i to što je bila svetski šampion i petorostruki osvajač zlatnih medalja na paraolimpijskim igrama, čime je Kanadi donela 6 medalja.

Iako se Lilo povukla iz aktivnog takmičenja 2005. godine, njena strast za sportom i želja da dođe do pozitivnih promena kod svih sportista na svetu, samo su doprinele da još više bude uključena u svim sportskim dešavanjima. Dobrovoljno je posvetila svoje slobodno vreme i energiju međunarodnom sportu na mnoge načine. Od 2000. godine je član Međunarodnog Paraolimpijskog Komiteta (MPK), odeljenja za atletiku, i prvi je ženski predsednik od 2002. godine. Osim toga član je i Upravnog odbora MPK i atletske komisije Međunarodnog Olimpijskog Komiteta (MOK). Njena strast za sport i mogućnost da utiče na promene u životima sportista sa i bez hendikepa nastavljaju da joj budu misao vodilja i jasan motiv u želji da omogući drugima da u potpunosti ostvare svoje mogućnosti u atletici.

Lilo ne samo da je izuzetna sportiskinja, već sada vraća društvu ono što je u nju uloženo tako što govori u školama, na seminarima i konferencijama širom Severne Amerike i sveta. Ona nas motiviše da shvatimo da snovi mogu i postaju stvarnost ako načinimo prave izbore u životu. Njen život je izuzetno svedočanstvo nade, svedočanstvo žene koja ne prihvata nikakva ograničenja.

© 2014 Adventistička Crkva Toronto |
Follow us: