[vc_row css=”.vc_custom_1429401460284{margin-top: -80px !important;background-image: url(http://www.adventisti-toronto.org/wp-content/uploads/2015/04/O-NAMA.jpg?id=25280) !important;}”][vc_column width=”1/1″][rev_slider_vc alias=”istorija”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/1″][vc_column_text]Naslovna/O nama/Istorija[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator color=”black” style=”dashed”][vc_column_text]

Naša crkva u svetu

Prvi “adventisti”, to jest vjernici koji su žarko vjerovali u drugi Hristov dolazak, bili su sami apostoli. Pavle je s velikom čežnjom očekivao Isusov povratak (1. Solunjanima 4,16). Petar je objašnjavao prividno odlaganje obećanog dolaska i upućivao na pripremu za taj događaj (2. Petrova 3,1-18).

U Sjevernoj Americi je početak devetnaestog vijeka bilo vrijeme velike vjerske revnosti. U ovom razdoblju “velikog buđenja” nastali su snažni misionarski pokreti, kao Američko biblijsko društvo u državi Njujork 1816. U ovo vreme je takođe veliki broj hrišćana, predvođen Vilijamom Milerom, pažljivo proučavao Bibliju i očekivao Hristov drugi dolazak. Među istaknutim pojedincima koji su sledili Vilijama Milera bili su Džosef Bejts i Džejms i Elen Vajt koji su poveli druge u osnivanju Crkve adventista sedmog dana. Oni, zajedno sa drugim Adventističkim pionirima, nisu izmišljali nova učenja, već su prihvatili hrišćansko biblijsko nasljeđe ističući pritom nekoliko zanemarenih istina kao što su: Hristov ponovni dolazak, Njegovo posredništvo u spasenju i biblijski dan od odmora – subotu. Uz ove istine, propovjedanje vječnog jevanđelja Boga Stvoritelja, Spasitelja, Gospoda i Sudije prema Jovanovom Otkrivenju 14, 6-12, formiralo je adventistički identitet.

Na osnovu devet članova statuta, 1863. osnovana je Generalna konferencija adventista sedmog dana kao najviše upravno tijelo Crkve. Prva adventistička odgojna ustanova bila je zdravstvenoga tipa i otvorena je 1866. u Battle Creeku, SAD-e. Ubrzo dolazi i do misijskih djelatnosti. John Newins Andrews (1829.-1883.) bio je prvi misionar kojega su adventisti sedmog dana službeno poslali u inozemstvo. Skupina misionara, predvođena S. N. Haskellom, otplovila je 1885. godine u Australiju. Prvi adventistički traktati stigli su u Brazil 1879. godine. Godine 1888. Abram La Rue djeluje u Hong Kongu. Jedan rudar iz Nevade ponio je sa sobom adventističke publikacije u Južnu Afriku, kamo je otišao u potrazi za dijamantima itd.

 1900. godine bilo je gotovo 80 000 krštenih adventističkih vjernika u svijetu i oko 1500 propovjednika i djelatnika u mjesnim crkvama i ustanovama. Ratovi su uzrokovali poremećaje u svijetu pa i u Crkvi. Prvi svjetski rat je bio posebno težak za evropske adventiste i misije u Africi kao i Južnoj Americi. I tek što se činilo da se Crkva potpuno oporavila od rata, u Evropi su se ponovno počeli čuti ratni pokliči. Drugi svjetski rat doveo je do prisilnog zatvaranja mnogih misija i zahtijevao je golema sredstva za pružanje pomoći Crkvi u Evropi. Uprkos svemu tome Hrišćanska adventistička crkva je rasla po cijelome svijetu.

Od oko 5 000 odraslih krštenih vjernika 1870. crkva je narasla na 11 miliona u 2000. ne računajući djecu i prijatelje u crkvama. Od 238 zemalja na popisu Ujedinjenih naroda adventisti imaju ustanovljenu crkvenu djelatnost u 216 zemalja. Crkva je organizirana u 13 svjetskih ogranaka (divizija) Generalne konferencije, 90. unija, 483 konferencije. Danas crkva broji preko 20 miliona vernika širom sveta. Trenutno rast bilježi stopu od skoro jednog miliona novih vernika svake godine, pri čemu se novi vernici pridružuju crkvi u intervalu od skoro svaki 35 sekundi. Globalno gledajući, crkva udvostručuje svoju veličinu svakih 12 godina.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Naša crkva u Kanadi

[/vc_column_text][vc_separator color=”black” style=”dashed”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

U vreme kada je Adventistička crkva osnovana, Kanada je još uvek bila mala zemlja sa manje od šest miliona stanovnika. Iako je crkva zvanično dobila ime još 1860. godine, ona nije zvanično osnovana u Kanadi sve do 1901. godine. Od tada, Adventistička crkva u Kanadi izrasla je iz male grupe individualaca koji su pažljivo proučavali Bibliju u želji da pronađu istinu, u poznatu crkvu koja je rasprostranjena širom Kanade i broji oko 65 000 vernika, neuključujući na hiljade onih koji, iako nisu članovi, Adventističku crkvu smatraju svojim domom.

 

Kao sastavni deo Adventističke crkve u Kanadi, Jugoslovenska Adventistička crkva u Torontu osnovana je i deluje od 1957. godine. Crkva trenutno ima 150 članova kojima treba pridodati i veliki broj dece koja trenutno stiču svoja prva iskustva u hodanju sa Bogom, kao i veliki broj prijatelja koji redovno posećuju naša bogosluženja, učestvuju u aktivnostima crkve, i našu crkvu smatraju svojom crkvom.

Bog nas je blagoslovio sa decom, mladima, sredovečnim i starijim vernicima. Crkva veliku pažnju poklanja radu dečijeg odjeljenja koje kroz biblijske pjesme i priče, prilagođene svakom uzrastu, naglašava važnost shvatanja Hristove ljubavi prema najmlađima. Omladinsko odjeljenje, koje obuhvata uzrast od adolescentskog do odraslih mladih ljudi, predstavlja usaglašenu grupu pojedinaca i mladih bračnih parova koji aktivno učestvuju u svim aspektima crkvenog života. Odrasli članovi i oni u poodmakloj životnoj dobi predstavljaju snažnu osnovu Crkve koja u mnogome doprinosi radu Crkve pružanjem podrške kroz molitvu, aktivno uključivanje u rad, savjetovanje i davanje primjera mlađima.

Naša crkva u Torontu postoji skoro pola veka. U toku tih pedeset godina veliki broj ljudi prošao je kroz našu crkvu. Mnogi su prvi put čuli za Boga upravo u našoj crkvi a za mnoge crkva je postala njihov drugi dom te su stoga svoje dragoceno vreme, sredstva i talente, drugim rečima celog sebe, uložili u crkvu. Ipak, najvažnije je da istaknemo da je sam Isus Hristos nadahnuo i pokrenuo ljude koji su osnovali ovu crkvu i da ju je On tokom svakog trenutka njenog postojanja vodio i blagosiljao. Kako u prošlosti tako i dan danas.

[/vc_column_text][vc_separator color=”black” style=”dashed”][/vc_column][/vc_row]