[vc_row css=”.vc_custom_1429401460284{margin-top: -80px !important;background-image: url(http://www.adventisti-toronto.org/wp-content/uploads/2015/04/O-NAMA.jpg?id=25280) !important;}”][vc_column width=”1/1″][rev_slider_vc alias=”Oadventicima”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/1″][vc_column_text]Naslovna/O nama/O Aventistima[/vc_column_text][vc_separator color=”black” style=”dashed”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Ko su Adventisti sedmog dana?

Adventisti sedmog dana su protestantska zajednica evanđeoskih hrišćana čija vjerovanja su utemeljena u Bibliji i usredsređena na Isusa Hrista, posebno na Njegovu otkupljujuću smrt na krstu, službu u nebeskoj svetinji i Njegov skoriji povratak. Adventisti su poznati po svetkovanju subote, naglašavanju zdravog načina života, kao i po humanitarnim i misionskim aktivnostima širom sveta.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Humanitarna djelatnost crkve

[/vc_column_text][vc_column_text]

Adventisti sedmog dana aktivni su u pružanju humanitarne pomoći kroz organizaciju ADRA (Adventistička agencija za razvoj i humanitarnu pomoć). ADRA trenutno djeluje u više od 125 zemalja svijeta kroz službu i brigu o onima kojima je potrebna pomoć. Između ostalog ADRA koordiniše pružanje pomoći žrtvama velikih prirodnih katastrofa kao što su zemljotresi i poplave kao i razvojne projekte svih vrsta. Najveći deo sredstava dolazi iz brojnih fondacija i inostranih vlada a pomoć je primarno upućena ugroženima van Adventističke crkve.

Na našim prostorima za vrijeme proteklih ratnih godina ADRA je distribuirala na desetine hiljada tona pomoći u hrani, lijekovima i sanitetskom materijalu koja je stizala iz zemlje i inostranstva ugroženom stanovništvu u ratom zahvaćenim područjima, kao i stotine hiljada pisama onima koji su bili odvojeni od svojih porodica i nisu mogli da stupe sa njima u kontakt. Posebno je naglašeno dijelovanje ADRA-e u dostavljanju paketa u Sarajevo, gdje je bilo najviše ugroženih. Izvjesno vrijeme ADRA je bila jedina humanitarna organizacija koja je mogla da uđe u Sarajevo i dostavi pomoć. U posleratnim godinama ADRA djeluje u pomaganju interno raseljenih lica na području Hrvatske, Bosne, Srbije a kasnije i na području Kosova i Metohije. U poslednjih deset – petnaest godina ADRA u saradnji sa inostranim vladama igra prominentnu ulogu u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i u uključivanju društveno ranjivih grupa.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Zdravstveno djelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

Još od osnivanja prvog zdravstvenog instituta 1866. godine čiji su idejni tvorci bili Elen Vajt i doktor Kelog (svima poznat po tome što je izumio danas popularni cornflakes ili kukuruzne pahuljice) zdravstveno delo ima prominentnu ulogu u delovanju Crkve adventista sedmog dana. Širom sveta, crkva poseduje 162 bolnice i sanatorijuma sa više od 19,700 kreveta. Pored bolnica crkva upravlja i sa 102 staračka doma uključujući i centre za starije, 361 klinike i ambulante, kao i 25 sirotišta za decu. Među gore navedenim bolnicama je i medicinski centar na Univerzitetu Loma Linda u Kaliforniji koji je širom sveta priznat kao jedan od vodećih centara za transplantaciju srca kod dece kao i u primeni protonskog aksceleratora u tretiranju malignih tumora. Ukupno 75,586 zaposlenih rade u gore navedenim zdravstvenim ustanovama Adventističke crkve. Crkva je poznata po promovisanju preventivne medicine, pre svega po uzdržavanju od pušenja, kontroli težine i smanjenju stresa.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Obrazovni sistem

[/vc_column_text][vc_column_text]

Adventisti sedmog dana takođe upravljaju drugim najvećim denominacijskim obrazovnim sistemom u svijetu koji trenutno broji 6,709 škola, koledža i univerziteta; 65.679 učitelja, nastavnika i profesora; i 1.254,179 učenika i studenata u više od 145 zemalja širom sveta. Misija adventističkog obrazovanja je dosezanje najvećih potencijala u životu učenika i studenata. Posebno se naglašava ravnomeran razvoj intelektualnih, fizičkih i duhovnih sposobnosti dece kako bi naučili da donose ispravne moralne odluke i izrasli u korisne građane koji će biti lideri u društvu u kojem žive i rade. Mnogobrojene visokoobrazovne ustanove učestalo se pojavljuju na listama najboljih koledža i univerziteta širom sveta.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]